تجهیزات مخابراتی شامل دستگاه ها و تجهیزاتی است که برای انتقال و دریافت اطلاعات از طریق امواج الکترومغناطیسی استفاده می شوند. این تجهیزات شامل تلفن های ثابت و سیار، رادیوها، تجهیزات شبکه های ارتباطی (مانند مودم ها و روترها)، دستگاه های مخابراتی نظامی و همچنین تجهیزات ارتباطات فضایی (مانند ماهواره ها) می شود.
این تجهیزات عموماً شامل قطعات الکترونیکی پیچیده ای هستند که برای انتقال اطلاعات به صورت صوتی، تصویری و داده های دیگر استفاده می شوند. همچنین این دستگاه ها نقش مهمی در ارتباطات بین شبکه های کامپیوتری و اینترنت نیز دارند. در این مقاله بیشتر آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم. لطفا با ما همراه شوید.
معرفی تجهیزات مخابراتی
تجهیزات مخابراتی، عناصر اساسی و حیاتی در برقراری ارتباطات رادیویی و داده ها در سراسر جهان هستند. آنها توانسته اند با بهره گیری از فناوری های پیشرفته، بهبود ارتباطات، کاهش هزینه ها و افزایش کارایی در ارسال اطلاعات بین افراد و سازمان ها کمک کنند.
ماهیت دستگاه های مخابراتی از نظر عملکرد، نیازمندی ها و پوششی که در شبکه های مخابراتی ایجاد می کنند، بسیار پیچیده و گوناگون است. این تجهیزات از ابزارهای ساده مانند تلفن همراه تا ابزارهای پیچیده و پیشرفته مانند روترها و سرورهای ارتباطات با گستردگی طیف ها را شامل می شوند.
تجهیزات مخابراتی با متصل کردن و انتقال اطلاعات بین دستگاه ها، ساختار یک شبکه کامپیوتری یا سیستم مخابراتی را فراهم می کنند. آنها مسئولیت پردازش، تقسیم بار، روتینگ و تخصیص کانال ها را بر عهده دارند تا امکان ارتباط و ارسال اطلاعات با سرعت و کارایی بالا را فراهم نمایید.
مهم ترین دستگاه های مخابراتی شامل مواردی مانند مرکز تلفن (PABX)، روترها، سوئیچ ها، مودم ها، سیریال سرورها، گرانداها، سرورهای ارتباطات، دیتا نت ها و آنتن ها است. هر یک از این تجهیزات با ویژگی های منحصر به فرد خود به طور خاص در ایجاد و بهره برداری از شبکه های مخابراتی نقش مهمی دارند.
به طور خلاصه، دستگاه های مخابراتی اهمیت بسیاری در برقراری ارتباطات رادیویی و داده دارند. آنها نقش حیاتی در ساختار و بهره برداری از شبکه های مخابراتی را ایفا می کنند و با بهره گیری از آنها، ارتباطات سریع، امن و کارآمد برقرار می شود.
انواع تجهیزات مخابراتی
تجهیزات مخابراتی مجموعه ای از دستگاه های متعدد است، که هر کدام از آن ها ساختار و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند. در این بخش چند نمونه از مهم ترین این محصولات را معرفی می نماییم؛
1.مرکز تلفن (PABX):
مرکز تلفن (Private Automatic Branch Exchange) یا PABX، یک سیستم تلفنی است که برای اتصال چندین خط تلفن به یکدیگر و فراهم کردن امکاناتی مانند تماس های داخلی، تماس های خارجی، انتقال تماس و مدیریت ترافیک تلفنی استفاده می شود.
2.روتر:
روتر، یک تجهیز شبکه است که بسته های داده را بین شبکه ها به عنوان یک ایستگاه ترافیک سوییچ می کند. این تجهیز مسیریابی بسته های داده را بر اساس آدرس آن ها در شبکه ها و الگوریتم های خاصی که استفاده می کنند، انجام می دهد.
3.سوئیچ:
از جمله تجهیزات مخابراتی سوئیچ بوده، که یک دستگاه شبکه است که بسته های داده را درون شبکه محلی (LAN) متصل به یکدیگر می کند. این تجهیز به عنوان یک پیشرانه تصادفی کار می کند و بسته های داده را بر اساس آدرس مک و یا آدرس IP آن ها به دستگاه های مقصد هدایت می کند.
بیشتر بخوانید
4.مودم:
مودم (Modulator-Demodulator) دستگاهی است که امکان ارتباط بین کامپیوتر و شبکه تلفنی یا اینترنت را به وسیله تبدیل سیگنال های دیجیتال کامپیوتر به سیگنال های آنالوگ برای انتقال در خطوط تلفن فراهم می کند و بالعکس.
5.سرور:
سرور، یک تجهیز شبکه است که به کامپیوترها امکان اتصال سریال (Serial) را فراهم می کند. این تجهیز از طریق پورت های RJ45 یا USB به کامپیوتر و به طور مستقیم به سایر تجهیزات مخابراتی مانند مودم یا روتر متصل می شود.
6.گراندا:
گراندا (Grounding) یا همان سیستم اتصال به زمین، اصلی ترین تجهیزی است که برای ایمنی و عملکرد صحیح تجهیزات مخابراتی و شبکه ها استفاده می شود. این سیستم به عنوان مسیر اضافی برای جریان برق زمینی عمل می کند و سبب بهره وری ایمن از تجهیزات در برابر شوک الکتریکی شده و از سوختگی جلوگیری می کند.
7.موبایل:
تلفن همراه، یا موبایل، یک تجهیز ارتباطی بی سیم است که برای ارسال و دریافت تماس ها و پیامک ها به کمک شبکه های سیگنال موبایل عمل می کند.
8.سرور ارتباطات:
سرور ارتباطات یک تجهیز شبکه است که وظیفه مدیریت و کنترل ترافیک ارتباطات شبکه را بر عهده دارد. این سرور برای فراهم آوردن امکانات مانند تلفن گویا، تلفن کنفرانس، مکالمات داخلی، ارسال و دریافت پیام، ویدئو کنفرانس و … استفاده می شود.
9.دیتا نت:
دیتا نت (Data Net) از جمله تجهیزات مخابراتی است که برای انتقال داده ها در شبکه های مخابراتی و اینترنت استفاده می شود. این تجهیز می تواند به صورت باسیم یا بی سیم عمل کند و امکان اتصال بیشترین تعداد کامپیوتر را به شبکه فراهم می کند.
10.آنتن:
آنتن یک دستگاه است که برای ارسال و دریافت سیگنال بی سیم از طریق شبکه های مخابراتی استفاده می شود. این تجهیز برای موبایل ها، رادیوها، تلویزیون ها و سایر ابزارها استفاده می شود تا سیگنال بی سیم را دریافت و ارسال کنند.
موارد بالا همگی در گروه دستگاه های مخابراتی قرار می گیرند و در دنیای امروز به شدت کاربردی و با اهمیت هستند.
صنایع مرتبط با تجهیزات مخابراتی
اگر با دقت به گوشه گوشه ی جهان توجه کنید، اثری از ارتباطات رادیویی می بینید. دنیای ما در حال حاضر وابستگی شدیدی به این ارتباطات دارد. لازمه ی برقراری این فناوری هاص حضور تجهیزات مخابراتی است. تمامی صنایع امروزی از این تجهیزات بهره مند می شوند، موارد زیر بیانگر این امر است؛
1.صنایع مخابراتی:
صنعتی که با گردآوری این تجهیزات توانسته خدمات مخابراتی و ارتباطی را به خوبی ارائه کند، را به عنوان صنعت مخابرات معرفی می نماییم. لازمه ی این سیستم و صنعت دستگاه های مخابراتی است، که با وجود آنان می توانند پروسه دریافت و ارسال امواج رادیویی را به خوبی انجام دهند.
2.صنعت اپراتورهای تلفن همراه:
اپراتورهای تلفن همراه، مانند شرکت های ارتباطات سلولی، به تجهیزات مخابراتی برای ارائه خدمات مختلف اعم از تماس تلفنی، پیام رسانی، ارسال دیتا و اینترنت نیاز دارند. این تجهیزات شامل مستندات تکنولوژی GSM، مهاجرت به LTE و غیره می باشد.
3.صنعت اپراتورهای اینترنت:
اینترنت امروزه برای اکثر افراد و سازمان ها ضروری شده است و اپراتورهای اینترنت به دستگاه ادی مخابراتی برای ارائه خدمات اینترنت نیاز دارند. این تجهیزات شامل سرورهای اینترنت، روترها، تجهیزات مخابراتی برای ارتباط بین شبکه ها و سیستم های امنیتی هستند.
4.صنعت حمل و نقل:
شرکت های اتوبوسرانی، شرکت های هواپیمایی و راه آهن نیز برای ارتباط داخلی و بین المللی از این گونه تجهیزات استفاده می کنند. حضور دستگاه هایی مانند؛ رادیوها، سیستم های مخابراتی بورد، آنتن ها و سیستم های مکان یابی در این صنعت بسیار ضروری هستند.
5.صنعت بیمه:
شرکت های بیمه برای ارتباط با مشتریان خود و تسهیل فرآیندهای بیمه از تجهیزات مخابراتی نیاز دارند. این شامل تلفن های تحت شبکه، سیستم های مخابراتی بین شعبه ها و سیستم های مدیریت اطلاعات بیمه است.
6.صنعت مالی:
بانک ها و سازمان های مالی نیز برای انجام تراکنش ها و ارتباط با مشتریان خود از دستگاه های مخابراتی استفاده می کنند. تجهیزات مخابراتی مانند شبکه های ارتباطی بانکی، سیستم های پرداخت الکترونیکی و سیستم های اطلاعاتی مورد نیازند.
این تنها چند مثال از صنایعی هستند که در حال حاضر از دستگاه های مخابراتی استفاده می کنند و به این گونه تجهیزات نیاز دارند. صنعت بهداشت و درمان، صنعت رسانه و غیره هر چه که در حال حاضر تحت عنوان صنعت فعالیت می کند، به این گونه تجهیزات نیاز دارد.
بیشتر بخوانید
نحوه اتصالات تجهیزات مخابراتی با یکدیگر
حضور دستگاه های مخابراتی صرفا برای برقراری ارتباطات کافی نمی باشد، ما با یک مدار بسیار پیچیده و ویژه مواجه هستیم، که از هم به هم پیوستن و اتصال تجهیزات مخابراتی تشکیل شده است. این مدار به تجهیزات رادیو فرکانسی نیاز دارد، که وظیفه اتصال این گونه دستگاه ها را بر عهده دارد، به موارد زیر توجه کنید؛
1.کانکتور RF:
کانکتورهای RF برای اتصال کابل های کواکسیال به دستگاه های مخابراتی استفاده می شوند. برخی از کانکتورهای معروف عبارتند از SMA، BNC، N-type و TNC.
2.کابل کواکسیال:
برای انتقال سیگنال های رادیویی با فرکانس بالا استفاده می شوند. این کابل ها دارای ساختاری متمرکز و شیلد داخلی جهت جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی هستند. نمونه های شناخته شده از کابل های کواکسیال عبارتند از RG6، RG11، LMR-400 و RG58.
3.آداپتور RF:
آداپتورهای RF برای تبدیل یک نوع کانکتور RF به نوع دیگر استفاده می شوند. این آداپتورها به عنوان واسطه هایی بین دو نوع کانکتور می باشند تا ارتباط بین تجهیزات مخابراتی با کانکتور متفاوت را فراهم کنند.
4.تضعیف کننده:
تضعیف کننده ها برای کاهش سطح قدرت سیگنال های رادیویی استفاده می شوند. بسته به نیاز، می تواند به صورت جمع و جور، متغیر و یا فیکس باشد. این تجهیزات به طور معمول برای تنظیم قدرت سیگنال ها و جبران تفاوت از دستگاه های مختلف استفاده می شوند.
5.شیلد:
شیلد ها برای جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی با سیگنال های رادیویی استفاده می شوند. این تجهیزات شامل کاورها و شیلد های فلزی برای تحت فشار قرار دادن کابل ها و تجهیزات مخابراتی است.
6.فیلتر ها:
فیلتر ها برای جدا کردن سیگنال های مختلف با فرکانس های متفاوت استفاده می شوند. این تجهیزات از تداخل های دیگر سیگنال ها جلوگیری می کنند و کارایی کابل ها و تجهیزات را بهبود می بخشند.
7.آنتن:
آنتن ها برای ارسال و دریافت سیگنال های رادیویی استفاده می شوند. آنتن ها معمولاً شامل یک الکترود برای انتشار سیگنال ها به فضا هستند.
این تجهیزات رادیو فرکانسی به صورت معمول در صنایع مخابراتی استفاده می شوند تا ارتباطات بهتر و کیفیت بالاتری را فراهم کنند. در واقع بدون وجود این وسایل نمی توان ارتباطی میان دستگاه های مخابراتی برقرار نمود.
کلام آخر
تجهیزات مخابراتی عبارتند از ابزارها و دستگاه های مختلفی که جهت انتقال و دریافت اطلاعات و ارتباطات از طریق امواج الکترومغناطیسی مورد بهره وری قرار می گیرند. این تجهیزات شامل انواعی از دستگاه ها مانند تلفن های ثابت و تلفن های همراه، مودم ها، روترها و سوییچ های شبکه، آنتن ها، سیستم های ماهواره ای و سیستم های رادیویی می شوند.
این تجهیزات به طور گسترده در انواع صنایع از جمله تلفن همراه، اینترنت، تلویزیون و رادیو، نظامی و مسافرتی استفاده می شوند.
با پیشرفت نوآوری ها در این حوزه، تجهیزات مخابراتی بهترین کیفیت ارتباطی را به کاربران ارائه می دهند و بهبود عملکرد و کارایی شبکه های ارتباطی را بهبود می بخشند. مجموعه سیگنال ارتباط با ارائه تجهیزات رادیو فرکانسی توانسته به این سیستم بزرگ، خدمت ویژه ای ارائه نماید.