انواع کانکتور صنعت RF

انواع کانکتور صنعت RF و کاربردهای آنها

چکیده محتوای این صفحه

وقتی با انواع کانکتور صنعت RF آشنا می شویم، با مجموعه ای بزرگ روبرو خواهیم شد، که علی رغم گستردگی شباهت های زیادی دارند، اما عاری از تفاوت نیز نیستند. این قطعات را با نام اتصال دهنده نیز می شناسیم، که وظایفی را بر عهده دارند. با وجود آنان می توان امواج و داده های رادیویی را بین نقاط مختلف مدار های رادیو فرکانسی جابجا نمود و انتقال داد.

این کانکتور ها رابط و پل اتصال میان کابل ها و دستگاه ها هستند و بدون آن ها خبری از ایجاد ارتباطات رادیویی نخواهد بود. کانکتور ها از دو قسمت مجزا تشکیل می شوند، که هر کدام دارای سوکت مخصوص به خود هستند و ما آن ها را با نام نری و مادگی می شناسیم.

این ساختار ساده و موثر اجازه می دهد تا اتصال قوی و مستحکمی بین کابل و تجهیزات ایجاد شود. در ادامه مبحث انواع کانکتور صنعت RF در رابطه با این محصولات به خوبی صحبت خواهیم کرد.

معرفی کانکتور رادیو فرکانسی

برای آن که بتوانیم انواع کانکتور صنعت RF را معرفی کنیم، بهتر بوده کمی راجع به چیستی این محصول نیز حرف بزنیم. آیا تا به حال به تلویزیون و آنتن توجه داشته اید، برای آن که بتوان تصاویر و صدایی را به آن ها منتقل نمود، ابتدا لازم بوده تا کابلی از آنتن راهی تلویزیون شود.

اما مستقیم نمی توان کابل را به دستگاه وصل نمود، یک قطعه فلزی کوچک روی کابل سوار شده و به دستگاه وصل می شود. دقیقا منظور ما از کانکتور همین قطعه است. معمولا به کابل آنتن که ورودی تلویزیون است، کانکتور نری متصل می گردد. در مدار های موجود در تلویزیون نیز چندین کانکتور بکار رفته است، که پذیرای ورودی های متعدد می باشند.

در حقیقت کانکتور متصل به کابل با پین نری به کانکتور تعبیه شده در دستگاه وصل خواهد شد، که از قضا دارای پین مادگی است. در بررسی انواع کانکتور صنعت RF باید بگوییم، که اتصال به آنتن و تجهیزات صوتی و تصویری تنها بخش کوچکی از کارایی و کاربرد انواع اتصال دهنده هاست. دنیای رادیو فرکانسی و مدار های آن بسیار گسترده بوده و ما شاهد کارایی و کاربرد فوق العاده این گونه محصولات هستیم.

انواع کانکتور های رادیو فرکانسی کدامند؟

در این بخش از مقاله به معرفی انواع کانکتور صنعت RF خواهیم پرداخت. هر کدام از کانکتور های موجود در این صنعت بنا به ویژگی ها و مشخصات خود دارای نام بخصوصی هستند، که سبب تمایز آن ها از دیگر اتصال دهنده ها خواهد شد. به موارد زیر توجه نمایید؛

BNC

کانکتور BNC یکی از معروف ترین و پراستفاده ترین کانکتورهای کواکسیال در صنعت رادیو فرکانسی می باشد. نام BNC مخفف “Bayonet Neill-Concelman” می باشد، که از نام های طراحان آن گرفته شده است.

ویژگی های برجسته کانکتور BNC عبارتند از:

  1. نصب سریع و آسان: این کانکتور از یک طراحی ویژه بهره مند بوده، که امکان نصب راحت و سریع آن را فراهم می کند. به عنوان مثال، با چرخاندن آن در جهت عقربه های ساعت، کانکتور قفل می شود و با چرخاندن برعکس آن شاهد باز شدن سیستم قفل آن هستیم.
  2. عملکرد بالا: کانکتور BNC برای انتقال سیگنال های رادیویی با فرکانس بالا و عملکرد بالا طراحی شده است. این کانکتور توانایی انتقال سیگنال ها با کیفیت بالا و کاهش حداقل نویز را دارد.
  3. استفاده چندمنظوره: این محصول علاوه بر استفاده در صنعت رادیو فرکانسی، در انواعی از تجهیزات مانند تلویزیون ها، دوربین های مداربسته و ادوات تست و اندازه گیری نیز استفاده می شود. در بین انواع کانکتور صنعت RF شاهد کاربرد زیادی برای این نمونه خاص می باشیم.
  4. مقاومت بالا: این کانکتورها دارای مقاومت بالا در برابر لرزش، تداخل و کشش می باشند و در نتیجه اتصالی قوی و مطمئن بین کابل و تجهیزات را فراهم می کنند.

با توجه به این ویژگی ها، کانکتور BNC به عنوان یک استاندارد در بسیاری از برنامه های رادیویی و تلویزیونی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، با توجه به پایین بودن هزینه و در دسترس بودن گسترده، BNC به عنوان یک انتخاب مناسب برای اتصال سیستم های کوچک تا متوسط به شمار می رود.

انواع کانکتور صنعت RF و کاربردهای آنها

FME

کانکتور FME یکی دیگر از انواع کانکتور صنعت RF است. نام FME مخفف “For Mobile Equipment” بوده، که به معنی “برای تجهیزات سیار” می باشد. این کانکتور ابتدا برای استفاده در تلفن همراه و سیستم های موبایل طراحی شده بود.

ویژگی های برجسته کانکتور FME عبارتند از:

  1. انعطاف پذیری: یکی از مزایای اصلی کانکتور FME، انعطاف پذیری در استفاده است. این کانکتور قابل استفاده با انواع کابل های کواکسیال مختلف است، از جمله کابل های RG58، RG174 و RG316.
  2. نصب سریع: کانکتور FME نیز از یک سیستم قفل ویژه پشتیبانی می کند، که نصب سریع و آسان را برایش ایجاد کرده است.
  3. عملکرد با کیفیت: این محصول برای انتقال سیگنال های رادیویی با فرکانس بالا و کیفیت بالا طراحی شده وعملکرد بهینه را به منظور کاهش نویز و تداخل ها دارد.
  4. استفاده متنوع: علاوه بر استفاده در صنعت رادیو فرکانسی و تجهیزات موبایل، کانکتور FME نیز در برخی از برنامه های مانند آنتن ها، دوربین های مداربسته و تجهیزات بی سیم دیگر استفاده می شود. در میان انواع کانکتور صنعت RF، این محصول برای تجهیزات دیجیتالی بیشترین کارایی را دارد.
  5. قدرت اتصال: کانکتور FME توانایی اتصال قوی و مستحکمی بین کابل و تجهیزات را فراهم می کند.

کانکتور FME به عنوان یک استاندارد در صنعت رادیو فرکانسی شناخته شده است و در بسیاری از برنامه های مختلف استفاده می شود. این کانکتور به دلیل قابلیت انعطاف پذیری، کیفیت بالا و قدرت اتصال قوی، مورد توجه قرار گرفته است و به عنوان یک گزینه محبوب برای اتصال سیستم های رادیویی و موبایلی استفاده می شود.

MCX

از دیگر انواع کانکتور صنعت ،RF کانکتور MCX است. نام MCX مخفف “Micro Coaxial” است که به معنای “میکرو کواکسیال” می باشد. این کانکتورها برای شرایطی که با فضای محدود مواجه هستیم، طراحی شده اند.

ویژگی های برجسته کانکتور MCX عبارتند از:

  1. اندازه کوچک: کانکتور MCX به دلیل اندازه کوچک و ظرفیت بسیار جمع و جور طراحی شده است. این کانکتورها حجم نسبتاً کوچکی را اشغال کرده اند و برای استفاده در تجهیزاتی که نیاز به فضای کمتری دارند، ایده آل می باشند. به همین خاطر بی میان انواع کانکتور صنعت RF دارای طرفداران خاصی است.
  2. نصب سریع: این اتصال دهنده در سریع ترین زمان ممکن نصب خواهد شد و نیاز به ابزار خاصی ندارد.
  3. عملکرد با کیفیت: کانکتور MCX برای انتقال سیگنال های رادیویی با فرکانس بالا و کیفیت بالا طراحی شده است. این کانکتور عملکرد بالا و کیفیت انتقال سیگنال بهینه را فراهم می کند.
  4. استفاده چندمنظوره: علاوه بر استفاده در صنعت رادیو فرکانسی، کانکتور MCX نیز در برخی از برنامه ها مانند تلویزیون ها، رادیوها، تجهیزات مداربسته و تجهیزات بی سیم دیگر استفاده می شود. در بین انواع کانکتور صنعت RF، این محصول توانسته خود را به خوبی معرفی کند.

کانکتور MCX به علت اندازه کوچک و عملکرد با کیفیت، بهترین گزینه برای تجهیزاتی است که نیاز به کانکتورهای کوچک و سبک دارند. این کانکتورها در برنامه های کاربردی مانند تلویزیون ها، مخابرات بی سیم، تست و اندازه گیری و سایر برنامه های رادیویی کاربرد فراوانی دارند. در بین انواع کانکتور صنعت RF این محصول یک گزینه پرکاربرد در تجهیزات موبایل و ماهواره نیز است.

MMCX

کانکتور MMCX نیز یکی از کانکتورهای کواکسیال است، که در صنعت رادیو فرکانسی استفاده می شود. نام MMCX مخفف “Micro Miniature Coaxial” است که به معنای “میکرو مینیاتور کواکسیال” می باشد. در میان انواع کانکتور صنعت RF، این اتصال دهنده از حجم و ابعاد بسیار کوچکتری بهره مند می باشد.

ویژگی های برجسته کانکتور MMCX عبارتند از:

  • اندازه کوچک: این محصول یکی از کوچکترین انواع کانکتورهای کواکسیال است. ابعاد کوچک آن به نصب آسان در فضاهای محدود کمک می کند و قطعه ای ایده آل برای استفاده در تجهیزات پرفضا می باشد.
  • نصب سریع: کانکتور MMCXرا می توان سریع و راحت نصب نمود‌.
  • عملکرد با کیفیت: این اتصال دهنده برای انتقال سیگنال های رادیویی با فرکانس بالا طراحی شده و عملکرد با کیفیتی را فراهم می کند.
  • استفاده چندمنظوره: علاوه بر صنعت رادیو فرکانسی، کانکتور MMCX نیز در برخی از برنامه ها مانند تلویزیون ها، سیستم های ناوبری، تجهیزات مداربسته و تجهیزات بی سیم دیگر استفاده می شود.

اگر بخواهیم در بین انواع کانکتور صنعت RF کوچکترین آن ها را معرفی کنیم، باید به این کانکتور اشاره نماییم، این قطعه به خاطر اندازه کوچک و وزن کم، در برنامه های کاربردی مانند تلویزیون ها، مخابرات بی سیم، تست و اندازه گیری و سایر برنامه های رادیویی کاربرد فراوانی دارد. همچنین، کانکتور MMCX یک گزینه پرکاربرد در تجهیزات موبایل و ماهواره نیز می باشد.

N_TYPE

در میان انواع کانکتور صنعت RF پر کاربرد ترین آن ها کانکتور N-Type می باشد و صنعت رادیوفرکانسی فوق العاده به آن وابسته است. این کانکتور از نوع دوپیچی بوده و برای اتصال کابل های کواکسیال با رابط های مشابه استفاده می شود.

این اتصال دهنده معمولاً در برنامه هایی که نیاز به عملکرد بالا و پایداری در برابر هوا و نفوذ رطوبت دارند، استفاده می شود. این محصول از محافظ خارجی برای محافظت در برابر تداخل های الکترومغناطیسی استفاده می کند و دارای عمر طولانی و عملکرد پایدار در محیط های سخت است.

نمونه N-Type به عنوان یکی از کانکتورهای RF پرکاربرد توسط صنعت های مختلف مانند ارتباطات بی سیم، سیستم های تجهیزات پزشکی، سیستم های رادار و سیستم های نظامی استفاده می شود.

در میان انواع کانکتور صنعت RF تنها این اتصال دهنده خاص بوده، که در مدار رادیو فرکانسی قابل استفاده است و به انواع کابل های کواکسیال بدون محدودیت متصل خواهد شد. با وجود آن با هدر رفت و اتلاف سیگنال مواجه نخواهیم بود و می توان به شکلی ایمن سیگنال ها را با وجود آن بین مبدا و مقصد جابجا نمود.

PL(UHF)

در میان انواع کانکتور صنعت RF با یک نمونه خاص مواجه هستیم، که آن را با نام نیزPL(UHF) می شناسند‌. این محصول یک نوع کانکتور کواکسیال بوده، که برای اتصالات RF (فرکانس رادیویی) استفاده می شود. با وجود آن می توان خیلی راحت کابل ها و دستگاه ها را به هم وصل نمود.

کانکتور PL برای اتصالاتی با فرکانس های پایین تا متوسط مناسب است. این کانکتور عموما در تجهیزات ارتباطات، سیستم های تلفن همراه، سیستم های تلویزیون و سیستم های تخصصی استفاده می شود. این کانکتور بیشتر در برنامه هایی استفاده می شود که نیاز به اتصال سریع و آسان دارند.

کانکتور PL یک محصول با ساختاری ویژه بوده و از یک مکانیزم قفل محکم و قوی برخودار می باشد. برای این که شاهد ذره ای تداخل در اثر حضور این محصول در مدار نباشیم، با استفاده از موادی عایق پوشش داده شده است، این امر موجب شده تا شاهد ذره ای نفوذ آب و رطوبت درون اتصال دهنده نباشیم.

در میان انواع کانکتور صنعت RF، این محصول نسبتاً قابل اطمینان و با قدرت پذیرش بالا است و به عنوان یک استاندارد در بسیاری از برنامه های RF مورد استفاده قرار می گیرد.

SMA

از جمله کاربردی ترین اتصال دهنده در بین انواع کانکتور صنعت RF، سری SMA بوده، که یک کانکتور کواکسیال کوچک می باشد و در برنامه های RF (فرکانس رادیویی) حضورش ضروری است. SMA به عنوان اختصاری برای SubMiniature Version A شناخته شده و اصطلاحاً به کانکتورهای فیزیکی با جنس و نوع رابط خاصی اطلاق می شود.

کانکتور SMA از مجموعه کانکتورهای کواکسیال به منظور انتقال امواج رادیویی در 50 اهم استفاده می کند. این کانکتور در نمونه های مختلف ۹۰ درجه، پنلی، چهار سوراخه و…. تولید شده است.

کانکتور SMA در برنامه هایی که به نوعی از پایداری و دقت سیگنال خواستار هستند، مناسب بوده و در تجهیزات ارتباطات بی سیم، تست و اندازه گیری RF، سیستم های نظامی و سیستم های رادار مورد بهره وری قرار می گیرد.

این کانکتور برای فرکانس های بالا تا حدود 18 گیگاهرتز مناسب است و قدرت پذیرش بالا و کیفیت سیگنال عالی نیز دارد. از این رو در میان انواع کانکتور صنعت RF به شدت طرفدار دارد. همچنین به دلیل ابعاد کوچک و شکل استوانه ای، کانکتور SMA برای اتصال در فضاهای محدود، مانند برد های الکترونیکی و تجهیزات کوچک، مناسب است.

SMB

کانکتور SMB یکی دیگر از انواع کانکتور صنعت RF است که برای اتصالات RF (فرکانس رادیویی) استفاده می شود. SMB به عنوان اختصاری برای SubMiniature Version B معروف بوده و مشابه کانکتور SMA طراحی شده است.

کانکتور SMB انداره کوچکی دارد و خیلی خوب و حرفه ای اتصالات را برقرار می سازد. این کانکتور با اتصال سریع و مناسب خود برای برخی برنامه های ارتباطات و سیستم های تست و اندازه گیری RF گزینه ای ایده آل است.

کانکتور SMB نیز دارای سوکت های نری و مادگی می باشد، که خیلی خوب و دقیق درون یکدیگر قفل می گردند و از اتصالی محکم و فاقد هر گونه سستی و لغزشی بهره مند می باشند. این کانکتور بیشتر برای فرکانس های پایین تا متوسط مناسب بوده، عموماً در برنامه هایی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به ابعاد کوچک و وزن سبک دارند.

کانکتور SMB به عنوان عضوی در انواع کانکتور صنعت RF همچون یک رابط معتبر و پایدار مطرح بوده و برای فرکانس های تا حدود 4 گیگاهرتز قابل استفاده است. این کانکتور عموماً در برنامه های شبکه های کامپیوتری، صنایع خودروسازی و تجهیزات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

اتصال کانکتور SMB به کابل کواکسیال خیلی راحت انجام می شود و نیازی به جوشکاری یا لحیم کاری ندارد. ساختار این محصول نسبتاً ساده بوده و از پیچیدگی خاصی بهره مند نمی باشد.

TNC

کانکتور TNC را می توانیم آخرین عضو از خانواده انواع کانکتور صنعت RF معرفی کنیم، که برای اتصالات RF (فرکانس رادیویی) استفاده می شود. TNC به عنوان اختصاری برای Threaded Neill-Concelman معروف بوده و تقریباً شبیه به کانکتور BNC است.

کانکتور TNC با استفاده از سیستم قفل و اتصال ویژه خود، می تواند بهترین اتصال رادیو فرکانسی را برقرار نماید. این نوع کانکتور برای برنامه هایی که نیاز به اتصال پایدار برای محیط های صنعتی و خارجی دارند، مناسب است.

کانکتور TNC عموماً برای انتقال امواج با فرکانس بالا و با توان بالا استفاده می شود و برای فرکانس های تا حدود 11 گیگاهرتز مناسب هستند. این کانکتور در کاربردهایی مانند مخابرات بی سیم و تجهیزات صنعتی استفاده می شود.

با توجه به ساختار بی نظیر کانکتور TNC کوچکترین تداخل الکترومغناطیسیی را به هنگام استفاده از این محصول نخواهیم داد و برای جلوگیری از لغزش و جدایی به منظور ایجاد اتصال پایدار این اتصال دهنده استفاده می شود. این کانکتور به عنوان یک رابط سخت و قوی نیز شناخته شده است.

همانند انواع کانکتور صنعت RF، این اتصال دهنده نیز به دو قسمت تقسیم شده است، که هر کدام از آن ها دارای مین مختص به خود هستند.

کانکتور TNC نسبتاً پایدار و محکم بودا و معمولاً در برنامه هایی استفاده می شود که نیاز به اتصال قوی و سازگاری با شرایط سخت نیاز است.

کلام نهایی

در این مقاله به بررسی انواع کانکتور صنعت RF پرداختیم و همه ی آن ها را به شما معرفی نمودیم. صنعت رادیو فرکانسی وابستگی شدیدی به کانکتور ها دارد و نمی تواند بدون وجود آن ها کوچکترین اتصالی را برقرار سازد. در کشور ما ایران، مجموعه بزرگ سیگنال ارتباط انواع و اقسام این اتصال دهنده را از بازار های جهانی و در بهترین برند ها تهیه کرده است و آن ها را با شرایطی ایده آل به دست مصرف کنندگان می رساند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *